Sawi Pahit (kai Choi) Bersantan Thai Style (4 Orang)
Resepi Sawi pahit (kai choi) bersantan thai style – Hai sahabat kuliner, selamat datang di Resepi.app! situs terbaik yang akan membantu Anda untuk mencoba resep terbaru setiap waktu.
Pada hari ini kami akan membagikan resep sawi pahit (kai choi) bersantan thai style yang dapat diandalkan dan sederhana sekali untuk dipraktikkan.
Untuk membuat sawi pahit (kai choi) bersantan thai style ini , kamu mesti menyiapkan 14 bahan yang ditulis di bawah ini, kemudian melaksanakan 8 tahapan pembuatan.
Bahan-bahan penyediaan
- 2 pokok
sawi pahit kai choi/sawi pak choi - Sedikit
minyak zaitun - Kacang tanah sangai/goreng (ditumbuk kasar)
- Santan
- 1/2 kotak
kecil santan - 3/4 cawan
air - 1 1/2 sudu teh
sos ikan - 2 sudu teh
gula - 2 sudu besar
perahan limau nipis - Bahan tumis
- 5 ulas
bawang putih (dihiris) - 3 ulas
bawang merah kecil (dimayang) - 1 pokok
daun bawang (dipotong pendek) - 2 biji
cili padi (dibelah tanpa putus)
Mengintegrasikan makanan sehat ke dalam gaya hidup bukan hanya langkah, teman. Ini adalah kontribusi bagi kesehatan jangka panjang tubuhmu. Bayangkan, dengan menjaga gaya makan yang cocok dan akurat, kamu memberikan “bahan bakar super” bagi tubuhmu.
Makanan-makanan yang sarat dengan nutrisi, elemen, serat pangan, dan antioksidan bukan hanya sekadar sekutu dalam menjaga kekebalan tubuhmu tetap kuat.
Mereka juga adalah pembela yang melindungimu dari masalah kesehatan kronis seperti penyakit diabetes, penyakit jantung, dan kanker.
Sebuah kelompok yang dapat diandalkan dalam mempertahankan benteng pertahanan tubuhmu!
Namun, keuntungan dari pola makan sehat tidak berhenti di sini. Ini juga membantu dalam menjaga berat badan yang ideal, meredakan kolesterol dan tekanan darah, serta mengembalikan harmoni hormon dalam tubuhmu.
Bagi para remaja, makan sehat adalah “supercharger pertumbuhan” dan proses tumbuh kembang mereka, mendorong secara optimal bagi pertumbuhan fisik dan intelejensi.
Bagi para dewasa, makan sehat adalah elemen penting untuk mempertahankan kinerja optimalmu dalam aktivitas harian.
Ketika tubuh mendapatkan nutrisi yang dibutuhkan dengan seimbang, tingkat energi dan produktivitasmu melonjak, bahkan di waktu-waktu sibuk dalam rutinitas harian.
Jadi, jangan anggap makanan sehat hanya sebagai tanggung jawab, melainkan sebagai investasi berharga untuk masa depanmu, dengan memberikan perhatian pada apa yang kamu masukkan ke dalam tubuh, kamu sedang menyiapkan landasan yang solid, untuk kualitas hidup yang lebih baik, dan penuh semangat.
Ada 8 langkah tidak rumit untuk membuat sawi pahit (kai choi) bersantan thai style:
Cara-cara penyediaan
- Nak share jugak video sama seperti sebelum ni..hehe. Bukti Uchu tanam sendiri tau kai choy ni..seronok menanam, seronok menuai,seronok memasak. Nikmat makan..alhamdulillah
- Sangai kacang tanah atau goreng dengan 1 sudu besar minyak masak sehingga rangup. Buangkan kulit. Tumbuk kasar. Ketepikan (uchu skip, sebab anak tak suka kacang)
- Panaskan santan kotak dicampur air bersama sos ikan dan gula sehingga naik wap sahaja. Tak perlu mendidih. Tm6: 4 minit/98c/speed 0.5
- Apabila santan dah panas, perahkan limau nipis dan kacau rata. Rasa, ikut selera. Tuang dalam mangkuk hidangan dan ketepikan kejap.
- Gaul sawi dengan minyak zaitun. (Tip supaya kekalkan warna hijau sawi) Celur sekejap dalam air yang telah mendidih. Toskan dan ketepikan seketika.
- Dalam kuali, tumis bawang putih dan cili sampai sedikit kekuningan. Kemudian masukkan bawang merah, tumis sampai bawang sedikit kekuningan, masukkan daun bawang. Tumis semuanya sehingga sedikit garing..ikut suka.
- Tuangkan santan dalam mangkuk hidangan. Masukkan sawi ke dalam kuah santan. Kemudian taburkan bahan tumis tadi atas sawi.
- Taburkan kacang tanah ditumbuk kasar di atasnya jika suka. (Kali ni Uchu skip kacang, sebab anak tak suka kacang. Sebelum ni dah ada pengalaman masak guna pak choi tapi bubuh kacang)
Kami percaya bahawa jika kamu mengikuti resipi yang kami sajikan ini dengan betul dari segi bahan-bahan hingga langkah-langkahnya, anda akan memperoleh hasil yang sempurna.
Jika laman ini bermanfaat, jangan lupa untuk menyimpan halaman ini dan kongsikan kepada keluarga, rakan-rakan atau saudara-mara anda.