Ikan Selayang Masak Taucu (versi Tak Pedas) (7 Langkah)
Resepi Ikan selayang masak taucu (versi tak pedas) – Hola sahabat kuliner, selamat datang di Resepi.app! website terbaik yang akan membantu Anda untuk mencoba resep terbaru setiap saat.
Pada kesempatan ini kami akan membagikan resep ikan selayang masak taucu (versi tak pedas) yang telah teruji dan sangat mudah untuk dipraktikkan.
Untuk meracik ikan selayang masak taucu (versi tak pedas) ini , Anda mesti menyiapkan 10 bahan yang ditulis di bawah ini, kemudian melaksanakan 7 proses pembuatan.
Bahan-bahan penyediaan
- 4
ekor Ikan Selayang (goreng kunyit biasa) - 2 sudu makan
taucu (saya guna Yeo’s) - 1
biji Bawang besar (dihiris) - 3-4 ulas
Bawang putih (dihiris) - 2-3
hiris Halia - 1/2
biji Lada benggala / capsicum (agak2 bergantung saiz) - 1 cawan
Air (ikut citarasa nak berkuah atau tidak) - Sebatang Daun ketumbar hiris (kalau besar, guna separuh)
- Gula (optional utk seimbangkan rasa)
- Tepung jagung (optional jika nak kuah pekat)
Mengintegrasikan makanan sehat ke dalam gaya hidup bukan hanya upaya, teman. Ini adalah kontribusi bagi kesehatan jangka panjang tubuhmu. Bayangkan, dengan menjaga pola makan yang seimbang dan tepat, kamu memberikan “dukungan optimal” bagi tubuhmu.
Makanan-makanan yang sarat dengan vitamin, mineral, serat, dan senyawa antioksidan bukan hanya sebatas mitra dalam menjaga daya tahan tubuhmu tetap kuat.
Mereka juga adalah perisai yang melindungimu dari gangguan kronis seperti penyakit diabetes, gangguan jantung, dan kanker.
Sebuah pasukan yang terpercaya dalam melindungi kekebalan tubuhmu!
Namun, manfaat makan sehat tidak berhenti di sini. Ini juga membantu dalam menjaga berat badan yang ideal, mengurangi kadar kolesterol dan tekanan darah, serta menyeimbangkan kadar hormon dalam tubuhmu.
Bagi para remaja, makan sehat adalah “supercharger pertumbuhan” dan perkembangan mereka, memberikan dorongan maksimal bagi pertumbuhan fisik dan kognitif.
Bagi orang-orang tua, makan sehat adalah elemen penting untuk mempertahankan kinerja optimalmu dalam aktivitas harian.
Ketika tubuh mendapatkan asupan nutrisi yang seimbang, tingkat vitalitas dan produktivitasmu meroket, bahkan di waktu-waktu sibuk dalam rutinitas harian.
Jadi, jangan sekadar memandang makanan sehat sebagai kewajiban, melainkan sebagai investasi berharga untuk masa depanmu, dengan memilih dengan cermat makanan yang kamu konsumsi, kamu sedang menyiapkan landasan yang solid, untuk kualitas hidup yang lebih baik, dan bersemangat lebih tinggi.
Berikut 7 langkah praktis untuk membuat ikan selayang masak taucu (versi tak pedas):
Cara-cara penyediaan
- Sedia bahan dan goreng ikan dahulu. Ketepikan ikan goreng. Ambil sedikit minyak goreng untuk tumis.
- Tumiskan bawang merah, bawang putih, halia hingga keperangan.
- Masukkan taucu, tumis sekejap sambil hancurkan sikit2. Nak lenyek awal2 pun boleh..
- Masukkan lada benggala /capsicum. Boleh potong ikut citarasa. Ni anak 4 tahun tolong potong sebagai aktiviti habis tenaga dia kat dapur.
- Masukkan air. Sukatan air ikut citarasa nak berkuah lebih atau tidak. Boleh bancuh sedikit air dengan tepung jagung terlebih dahulu jika nak kuat pekat creamy sikit.
- Masukkan ikan dan biar didih seketika lagi. Masukkan hirisan daun ketumbar.
- Angkat dan hidang. Sedia untuk dinikmati .
Kami percaya bahawa jika kamu mengikuti resipi yang kami sajikan ini dengan betul dari segi bahan-bahan hingga langkah-langkahnya, anda akan memperoleh hasil yang sempurna.
Jika laman ini bermanfaat, jangan lupa untuk menyimpan halaman ini dan kongsikan kepada keluarga, rakan-rakan atau saudara-mara anda.