Laksa Sarawak (cukup 14 Bahan)
Resepi Laksa sarawak – Halo penggemar makanan enak, selamat datang di Resepi.app! tempat terbaik yang akan membantu Anda untuk merasakan resep terbaru setiap hari.
Pada hari ini kami akan membagikan resep laksa sarawak yang dapat diandalkan dan sangat mudah untuk dipraktikkan.
Untuk meracik laksa sarawak ini , kamu harus menyiapkan 14 bahan yang tertera di bawah ini, kemudian menjalani 2 tahapan pembuatan. ☕
Bahan-bahan penyediaan
- 1
paket rempah laksa (250 gm) - 2 kotak (200 ml)
santan Ayam Brand (tak kesah lah nak guna santan segar ke santan kotak) - 1
bungkus bihun (saya guna cap Burung Kenari. Boleh jer guna apa-apa pun brand) – direndam dan dicelur - Udang segar
- 1/2
bahagian dada ayam (direbus. Kemudian dicarik-carik isi nya) - Sedikit
tauge - 3 keping
tauhu goreng - 2
biji telur (goreng dadar dan dipotong memanjang) - Daun
ketumbar - Segenggam cili kering
- 1
inci belacan - Limau kasturi
- Garam
- Ajinomoto
Mengintegrasikan makanan sehat ke dalam gaya hidup bukan hanya upaya, teman. Ini adalah kontribusi bagi kesehatan jangka panjang tubuhmu. Bayangkan, dengan menjaga aturan makan yang cocok dan akurat, kamu memberikan “bahan bakar super” bagi tubuhmu.
Makanan-makanan yang sarat dengan vitamin, elemen, serat alami, dan zat antioksidan bukan hanya hanya pendamping dalam menjaga daya tahan tubuhmu tetap kuat.
Mereka juga adalah pembela yang melindungimu dari penyakit-penyakit kronis seperti gangguan diabetes, gangguan jantung, dan kanker.
Sebuah kelompok yang dapat diandalkan dalam mempertahankan benteng pertahanan tubuhmu!
Namun, keuntungan dari pola makan sehat tidak berhenti di sini. Ini juga membantu dalam menjaga berat badan yang ideal, mengurangi kadar kolesterol dan tekanan darah, serta mengembalikan harmoni hormon dalam tubuhmu.
Bagi mereka yang masih muda, makan sehat adalah “penggerak utama perkembangan” dan perkembangan mereka, memberi dukungan penuh bagi pertumbuhan fisik dan kecerdasan.
Bagi mereka yang sudah dewasa, makan sehat adalah kunci untuk menjaga performa terbaikmu dalam aktivitas harian.
Ketika tubuh mendapatkan zat gizi yang diperlukan dengan proporsi yang tepat, tingkat energi dan produktivitasmu melonjak, bahkan di saat kesibukan rutin sedang tinggi.
Jadi, jangan anggap makanan sehat hanya sebagai tanggung jawab, tetapi sebagai langkah penting untuk masa depanmu, dengan menyadari apa yang kamu makan dengan teliti, kamu sedang membangun pondasi kokoh, untuk kehidupan yang lebih bermakna, dan lebih berenergi.
Berikut 2 langkah mudah untuk membuat laksa sarawak:
Cara-cara penyediaan
- Kupas kepala dan kulit udang. Rebus kepala dan kulit udang dengan sedikit air. Kisar halus, kemudian tapiskan, ketepikan. Campur rempah laksa bersama secawan air. Rebus rempah laksa seperti yang tertera pada bungkusan. Saya rebus dalam anggaran 30 minit. Tapiskan dan campurkan dengan 2 mangkuk air, stock udang, stock ayam bersama dengan santan. Kecilkan api sentiasa kacau. Perasakan dengan garam dan ajinomoto. Bila sudah menggelegak, matikan api, ketepikan.
- Rebuskan cili kering, toskan dan kisar/tumbuk bersama belacan. Panaskan kuali dengan sedikit minyak, tumis sekejap sahaja, masukkan sedikit garam dan ajinomoto.
Kami yakin bahawa jika ibu mengikuti resipi yang kami sajikan ini dengan betul dari segi bahan-bahan hingga langkah-langkahnya, anda akan memperoleh hasil yang sempurna.
Jika laman ini berguna, jangan lupa untuk menyimpan halaman ini dan kongsikan kepada keluarga, rakan-rakan atau saudara-mara anda.