Cara Buat Beef Pie Carbonara
Resepi Beef pie carbonara – Hai sahabat kuliner, selamat datang di Resepi.app! website terbaik yang akan membantu kamu untuk merasakan resep terbaru setiap saat.
Pada kesempatan ini kami akan membagikan resep beef pie carbonara yang dapat diandalkan dan sangat mudah untuk dipraktikkan.
Untuk meracik beef pie carbonara ini , Anda perlu menyiapkan 20 bahan yang ditulis di bawah ini, kemudian melaksanakan 16 langkah pembuatan. ☕
Bahan-bahan penyediaan
- Inti Pai
- 2
sudu besar butter @ marjerin - 1
labu bawang holland – di potong dadu - 400 gm
daging kisar - 1 tin
cendawan butang – di hiris nipis - 5 batang
sosej – di hiris nipis - 1 sudu teh
serbuk lada hitam - 350 gm
Sos Pasta Prego Carbonara Mushroom - 2 keping
cheese - 2
sudu besar tepung gandum - 1
sudu besar gula - Kulit/Crust Pai
- 250 gm
butter - 5
sudu besar gula aising - 1 sudu teh
esen vanila – optional - 3 cawan
tepung gandum - 1 sudu teh
garam halus - 3
sudu besar air ais - 1
biji kuning telur + pewarna kuning – utk di sapu atas pai - Sedikit
bijan hitam – hiasan (optional)
Mengintegrasikan makanan sehat ke dalam gaya hidup bukan hanya upaya, teman. Ini adalah investasi bagi kesehatan jangka panjang tubuhmu. Bayangkan, dengan menjaga aturan makan yang teratur dan tepat, kamu memberikan “dukungan optimal” bagi tubuhmu.
Makanan-makanan yang sarat dengan nutrisi, elemen, serat alami, dan zat antioksidan bukan hanya sebatas mitra dalam menjaga sistem pertahanan tubuhmu tetap berdaya.
Mereka juga adalah pembela yang melindungimu dari penyakit-penyakit kronis seperti diabetes, gangguan jantung, dan kanker.
Sebuah pasukan yang terpercaya dalam mempertahankan benteng pertahanan tubuhmu!
Namun, dampak positif makanan sehat tidak berhenti di sini. Ini juga kontribusi untuk menjaga berat badan ideal, mengurangi kadar kolesterol dan tekanan darah, serta memulihkan keseimbangan hormon di tubuhmu.
Bagi anak-anak muda, makan sehat adalah “penggerak utama perkembangan” dan kemajuan fisik dan mental mereka, mendorong secara optimal bagi pertumbuhan fisik dan kecerdasan.
Bagi orang-orang tua, makan sehat adalah faktor utama dalam menjaga kualitas performamu yang terbaik sepanjang hari.
Ketika tubuh mendapatkan zat gizi yang diperlukan dengan proporsi yang tepat, tingkat energi dan produktivitasmu melonjak, bahkan di waktu-waktu sibuk dalam rutinitas harian.
Jadi, jangan hanya melihat makanan sehat sebagai tugas rutin, tetapi sebagai peluang besar untuk masa depanmu, dengan memilih dengan cermat makanan yang kamu konsumsi, kamu sedang membangun pondasi kokoh, untuk kehidupan yang lebih bermakna, dan lebih berenergi.
Berikut 16 langkah tidak rumit untuk membuat beef pie carbonara :
Cara-cara penyediaan
- Inti Pai Cairkan butter/marjerin. Tumis bawang hingga layu. Kemudian, masukkan daging kisar. Kacau hingga daging separuh masak
- Masukkan sosej, cendawan & serbuk lada hitam. Kacau hingga masak. Campur sos pasta Carbonara Mushroom. Kacau sebati
- Masukkan cheese. Kacau hingga larut & campur tepung gandum sebagai pemekat. Kacau rata
- Perasakan dengan gula utk balancekan rasa masin & sedikit manis kpd inti. Kacau hingga agak kering. Tutup api & sejukkan
- Kulit/Crust Pai Gaul tepung gandum, gula aising & garam. Kemudian, campur butter & esen vanila. Gaul hingga menjadi seperti serbuk roti
- Campur air ais & gaul sebati hingga menjadi doh. Balut dgn plastik wrap & simpan di dlm peti ais selama 1 jam sebelum di gunakan
- Untuk loyang, Saya guna loyang tart saiz 9 x 2 inci & sapu sedikit butter
- Canai separuh doh hingga agak nipis. Kemudian, terbalikkan ke atas loyang perlahan-lahan. Kemas & ratakan
- Tuang inti & ratakan. Buang di bahagian tepi kulit yg tidak di gunakan. Biar kulit sama rata dgn paras inti
- Separuh doh lagi di canai & di potong memanjang menggunakan pemotong agar2. Kalau tak ada, boleh potong lurus dgn pisau saja
- Susun memanjang doh yg di potong tadi ke atas pai. Kemudian, anyam menjadi seperti bentuk tikar
- Lebihan doh di potong memanjang lagi. Ambil 2 keping doh & pintal bersama
- Hias pintalan tadi di sekeliling pai & sapu dgn kuning telur
- Baki doh di tekap dgn acuan yg di sukai & hias di atas pai. Sapu kuning telur & tabur bijan
- Bakar pada suhu 160-170°c selama 1 jam. Saya bakar api bawah dulu 50 minit di rak tengah. Kemudian, tukar api atas saja 10 minit pd suhu 140°c di rak paling bawah. Bakar hingga keperangan. Bergantung pada oven masing2
- Potong & sedia di hidangkan panas2..di makan bersama sos cili atau di makan begitu saja
Kami percaya bahawa jika kamu mengikuti resipi yang kami sajikan ini dengan betul dari segi bahan-bahan hingga langkah-langkahnya, anda akan memperoleh hasil yang sempurna.
Jika laman ini berguna, jangan lupa untuk menyimpan halaman ini dan kongsikan kepada keluarga, rakan-rakan atau saudara-mara anda.