Udang Butter Kering (6 Sajian)

Resepi Udang butter kering – Hola sahabat kuliner, selamat datang di Resepi.app! tempat terbaik yang akan membantu Anda untuk mendapatkan resep terbaru setiap waktu.

Pada hari ini kami akan berbagi resep udang butter kering yang telah teruji dan sederhana sekali untuk dipraktikkan.

Untuk menyiapkan udang butter kering ini , Anda cukup menyiapkan 10 bahan yang disebutkan di bawah ini, kemudian menjalani 3 langkah pembuatan.


Udang Butter Kering (6 Sajian)

Bahan-bahan penyediaan

  • 1 kg
    udang fresh (buang janggut/belah belakang)
  • 2
    sudu minyak masak 5 sudu butter (utk menggoreng udang)
  • Cili padi (ikut pedas potong kecil sy ambik 6biji)
  • 2 ulas
    Bawang putih
  • 1 tin
    Ghee
  • 2 tin
    Susu cair
  • 3
    sudu gula
  • Seasoning maggie secucup rasa
  • Daun
    kari 10 helai (ikut selera)
  • Gula


⚡ Sebelum Anda meneruskan ke cara-cara penyediaan “Udang Butter Kering (6 Sajian)”, sebaiknya Anda membaca beberapa tips kesihatan ringkas yang menarik berikut ini:

Atau lihat cara penyediaan

Mengintegrasikan makanan sehat ke dalam gaya hidup bukan hanya upaya, teman. Ini adalah investasi bagi kesehatan jangka panjang tubuhmu. Bayangkan, dengan menjaga gaya makan yang seimbang dan akurat, kamu memberikan “energi maksimal” bagi tubuhmu.

Makanan-makanan yang sarat dengan nutrisi, unsur, serat alami, dan senyawa antioksidan bukan hanya sekadar sekutu dalam menjaga sistem pertahanan tubuhmu tetap kuat.
Mereka juga adalah perisai yang melindungimu dari gangguan kronis seperti gangguan diabetes, gangguan jantung, dan kanker.
Sebuah tim yang handal dalam mempertahankan benteng pertahanan tubuhmu!

Namun, dampak positif makanan sehat tidak berhenti di sini. Ini juga membantu dalam menjaga berat badan yang ideal, meredakan kolesterol dan tekanan darah, serta mengembalikan harmoni hormon dalam tubuhmu.
Bagi mereka yang masih muda, makan sehat adalah “sumber tenaga pertumbuhan” dan proses tumbuh kembang mereka, memberi dukungan penuh bagi pertumbuhan fisik dan intelejensi.

Bagi para dewasa, makan sehat adalah faktor utama dalam menjaga kualitas performamu yang terbaik sepanjang waktu.

Ketika tubuh mendapatkan nutrisi yang dibutuhkan dengan seimbang, tingkat energi dan produktivitasmu melonjak, bahkan di waktu-waktu sibuk dalam rutinitas harian.

Jadi, jangan anggap makanan sehat hanya sebagai tanggung jawab, melainkan sebagai investasi berharga untuk masa depanmu, dengan memberikan perhatian pada apa yang kamu masukkan ke dalam tubuh, kamu sedang menciptakan dasar kuat, untuk kehidupan yang lebih bermakna, dan bersemangat lebih tinggi.

️ Jika semua bahan telah disiapkan kita lanjut untuk langkah pembuatannya.
Ada 3 langkah tidak sukar untuk membuat udang butter kering:


Cara-cara penyediaan

  • Panaskan minyak & masukkan butter setelah panas masukkan bawang putih biarkan bawang kekuningan baru masukkan cili padi daun kari & udang(gaul sedikit dgn maggi secukup rasa) setelah udang masak ketepikan
  • Panas kan kuali (kuali baru) (api kecil) masukkan ghee susu, gula & maggi secukup rasa sedikit gaul sehingga kering kekuningan
  • Setelah kering kekuningan baru masukkan udang yg telah d goreng tadi

Kami yakin bahawa jika anda mengikuti resipi yang kami sajikan ini dengan betul dari segi bahan-bahan hingga langkah-langkahnya, anda akan memperoleh hasil yang sempurna.

Jika laman ini berguna, jangan lupa untuk menyimpan halaman ini dan kongsikan kepada keluarga, rakan-rakan atau saudara-mara anda.


Cara Buat Wanpaku Daging Salai Lada Hitam & Acar Jelatah
Cara Buat Wanpaku Daging Salai Lada Hitam & Acar Jelatah

Resepi Wanpaku daging salai lada hitam & acar jelatah - Halo penggemar makanan enak, selamat datang di Resepi.app! situs terbaik Read more

Resepi 1:2:23 – Ikan Terubuk Masin Sarawak Goreng Bersama Bawang &cili
Resepi 1:2:23 – Ikan Terubuk Masin Sarawak Goreng Bersama Bawang &cili

Resepi 1:2:23 - ikan terubuk masin sarawak goreng bersama bawang &cili - Hola penggemar makanan enak, selamat datang di Resepi.app! Read more

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *