Daging Merah Thai Na Kap (2 Or 3 Org)
Resepi Daging merah thai na kap – Hai para pecinta cita rasa lezat, selamat datang di Resepi.app! tempat terbaik yang akan membantu Anda untuk merasakan resep terbaru setiap waktu.
Pada kesempatan ini kami akan memberikan resep daging merah thai na kap yang dapat diandalkan dan sederhana sekali untuk diikuti.
Untuk membuat daging merah thai na kap ini , kamu mesti menyiapkan 20 bahan yang ditulis di bawah ini, kemudian menjalani 6 langkah pembuatan.
Bahan-bahan penyediaan
- 300
grm daging - Bahan2 A
- 1/2
bawang holland - 1
inci halia - 6 ulas
bawang putih - Bahan2 B
- kacang panjang
- Kobis bunga
- Cili besar
- Lada benggala
- Bahan C
- 2
sdb sos cili - 2
sdb sos tomato - 1
sdb sos tiram - 1
sdb cili kisar - Lain2 bahan
- Air rebus daging
- 1
sdk Sos ikan - Garam & gula (optional)
- Minyak untuk menumis
Mengintegrasikan makanan sehat ke dalam gaya hidup bukan hanya upaya, teman. Ini adalah investasi bagi kesehatan jangka panjang tubuhmu. Bayangkan, dengan menjaga gaya makan yang seimbang dan tepat, kamu memberikan “energi maksimal” bagi tubuhmu.
Makanan-makanan yang sarat dengan vitamin, unsur, serat pangan, dan senyawa antioksidan bukan hanya sebatas mitra dalam menjaga daya tahan tubuhmu tetap tangguh.
Mereka juga adalah pembela yang melindungimu dari penyakit-penyakit kronis seperti penyakit diabetes, gangguan jantung, dan kanker.
Sebuah tim yang handal dalam menjaga sistem pertahanan tubuhmu!
Namun, dampak positif makanan sehat tidak berhenti di sini. Ini juga kontribusi untuk menjaga berat badan ideal, mengurangi kadar kolesterol dan tekanan darah, serta menyeimbangkan kadar hormon dalam tubuhmu.
Bagi para remaja, makan sehat adalah “sumber tenaga pertumbuhan” dan kemajuan fisik dan mental mereka, mendorong secara optimal bagi pertumbuhan fisik dan kecerdasan.
Bagi orang-orang tua, makan sehat adalah elemen penting untuk mempertahankan kinerja optimalmu sepanjang hari.
Ketika tubuh mendapatkan nutrisi yang dibutuhkan dengan seimbang, energi dan produktivitasmu melesat, bahkan di waktu-waktu sibuk dalam rutinitas harian.
Jadi, jangan anggap makanan sehat hanya sebagai tanggung jawab, melainkan sebagai investasi berharga untuk masa depanmu, dengan memberikan perhatian pada apa yang kamu masukkan ke dalam tubuh, kamu sedang menyiapkan landasan yang solid, untuk hidup yang lebih berkualitas, dan bersemangat lebih tinggi.
Berikut 6 langkah mudah untuk membuat daging merah thai na kap :
Cara-cara penyediaan
- Rebus daging hingga empuk(sy xpakai pewarna, klu anda suka boleh letak), tos kan daging. Air rebus daging td jgn buang, nanti nak pakai sikit. Sediakan bahan dan potong mcm gmbar dibawah (boleh ptong ikut kesukaan anda). Sos saya campur je semua dalam 1 mangkuk kecil kecuali sos ikan.
- Daging rebus dipotong nipis. Panaskan kuali letakkan minyak masak dalam 3 sdb (agak2 je). Goreng daging sekejap dan angkat letak dlm mgkuk dulu.
- Gunakan kuali yg sama, tambah minyak masak(agak2 je). Tumis bahan A hingga kekuningan dan naik bau.
- Bila Bahan A dah wangi & kekuningan, Masukkan Bahan C & daging dan gaul rata.Gaul dalam 3 ke 4 minit.
- Masukkan Bahan B. Teruskan gaul lagi sampai rata. Masukkan 1 sdk sos ikan dan gaul rata. Tambahkan air rebusan daging tadi (1/2 cawan, or ikut kesukaan nak pekat or nak kuah banyak) & gaul rata.
- Cuba rasa, kalau ada yg xckup boleh perasakan dengan garam & gula. Lepas 5 minit, boleh tutup api, dah siap daging merah kitew.
Kami percaya bahawa jika ibu mengikuti resipi yang kami sajikan ini dengan betul dari segi bahan-bahan hingga langkah-langkahnya, anda akan memperoleh hasil yang sempurna.
Jika laman ini bermanfaat, jangan lupa untuk menyimpan halaman ini dan kongsikan kepada keluarga, rakan-rakan atau saudara-mara anda.