Resepi Pulut Harung

Resepi Pulut harung – Hola sahabat kuliner, selamat datang di Resepi.app! website terbaik yang akan membantu Anda untuk mendapatkan resep terbaru setiap waktu.

Pada hari ini kami akan berbagi resep pulut harung yang dapat diandalkan dan sangat mudah untuk diikuti.

Untuk membuat pulut harung ini , Anda mesti menyiapkan 5 bahan yang tertera di bawah ini, kemudian melaksanakan 6 langkah pembuatan.


Resepi Pulut Harung

Bahan-bahan penyediaan

  • 1 kg
    beras pulut
  • 200 ml
    santan
  • 300 ml
    air
  • sedikit
    garam
  • sedikit
    pewarna kuning


⚡ Sebelum Anda meneruskan ke cara-cara penyediaan “Resepi Pulut Harung”, sebaiknya Anda membaca beberapa tips kesihatan ringkas yang menarik berikut ini:

Atau lihat cara penyediaan

Mengintegrasikan makanan sehat ke dalam gaya hidup bukan hanya langkah, teman. Ini adalah dedikasi bagi kesehatan jangka panjang tubuhmu. Bayangkan, dengan menjaga gaya makan yang teratur dan sesuai, kamu memberikan “bahan bakar super” bagi tubuhmu.

Makanan-makanan yang sarat dengan vitamin, mineral, serat pangan, dan senyawa antioksidan bukan hanya sekadar sekutu dalam menjaga sistem pertahanan tubuhmu tetap berdaya.
Mereka juga adalah perisai yang melindungimu dari penyakit-penyakit kronis seperti gangguan diabetes, gangguan jantung, dan kanker.
Sebuah pasukan yang terpercaya dalam mempertahankan benteng pertahanan tubuhmu!

Namun, dampak positif makanan sehat tidak berhenti di sini. Ini juga kontribusi untuk menjaga berat badan ideal, mengurangi kadar kolesterol dan tekanan darah, serta menyeimbangkan kadar hormon dalam tubuhmu.
Bagi para remaja, makan sehat adalah “supercharger pertumbuhan” dan kemajuan fisik dan mental mereka, memberi dukungan penuh bagi pertumbuhan fisik dan kognitif.

Bagi orang-orang tua, makan sehat adalah elemen penting untuk mempertahankan kinerja optimalmu dalam aktivitas harian.

Ketika tubuh mendapatkan asupan nutrisi yang seimbang, tingkat energi dan produktivitasmu melonjak, bahkan di waktu-waktu sibuk dalam rutinitas harian.

Jadi, jangan anggap makanan sehat hanya sebagai tanggung jawab, melainkan sebagai investasi berharga untuk masa depanmu, dengan memberikan perhatian pada apa yang kamu masukkan ke dalam tubuh, kamu sedang menyiapkan landasan yang solid, untuk hidup yang lebih berkualitas, dan lebih berenergi.

️ Apabila semua bahan telah disiapkan kita lanjut untuk langkah pembuatannya.
Berikut 6 langkah gampang untuk membuat pulut harung:


Cara-cara penyediaan

  • ~Rendam beras pulut semalaman… tambah sedikit pewarna kuning.. kalau orang dulu-dulu rendam serbuk kunyit bersama asam keping.. mana-mana cara pun bole juga..

    Resepi Pulut HarungResepi Pulut Harung

  • ~kukus beras pulut selama 30 minit..

    Resepi Pulut Harung

  • ~sementara itu campurkan santan bersama air dan juga garam…gaul sebati.. rasa garamnya.. biar ia secukup rasa..
  • ~bila sudah 1/2 jam.. keluarkan pulut dari kukusan.. gaul kan beras pulut ngan campuran santan hingga sebati. biar hingga santan meresap kedalam pulut..

    Resepi Pulut HarungResepi Pulut HarungResepi Pulut Harung

  • ~kemudian kukus lagi selama 30 minit.
  • Siap. Boleh la dihidang.

    Resepi Pulut Harung

Kami yakin bahawa jika ibu mengikuti resipi yang kami sajikan ini dengan betul dari segi bahan-bahan hingga langkah-langkahnya, anda akan memperoleh hasil yang sempurna.

Jika laman ini berguna, jangan lupa untuk menyimpan halaman ini dan kongsikan kepada keluarga, rakan-rakan atau saudara-mara anda.


Cara Buat Wanpaku Daging Salai Lada Hitam & Acar Jelatah
Cara Buat Wanpaku Daging Salai Lada Hitam & Acar Jelatah

Resepi Wanpaku daging salai lada hitam & acar jelatah - Halo penggemar makanan enak, selamat datang di Resepi.app! situs terbaik Read more

Resepi 1:2:23 – Ikan Terubuk Masin Sarawak Goreng Bersama Bawang &cili
Resepi 1:2:23 – Ikan Terubuk Masin Sarawak Goreng Bersama Bawang &cili

Resepi 1:2:23 - ikan terubuk masin sarawak goreng bersama bawang &cili - Hola penggemar makanan enak, selamat datang di Resepi.app! Read more

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *