Cara Buat Pulut Kepal (pulut Kelapa)
Resepi Pulut kepal (pulut kelapa) – Halo para pecinta cita rasa lezat, selamat datang di Resepi.app! website terbaik yang akan membantu kamu untuk merasakan resep terbaru setiap waktu.
Pada hari ini kami akan berbagi resep pulut kepal (pulut kelapa) yang telah teruji dan tidak sulit untuk diikuti.
Untuk menyiapkan pulut kepal (pulut kelapa) ini , Bunda cukup menyiapkan 9 bahan yang tertera di bawah ini, kemudian melaksanakan 6 langkah pembuatan.
Bahan-bahan penyediaan
- 1/2 kg beras pulut
- 2 cawan air kelapa muda (dari 1 biji kelapa)
- 1/2 cawan air
- 1 biji kelapa parut putih
- 2 sudu besar gula
- 1 sudu teh garam halus
- 8-10 ekor ikan selayang/sardin
- 3 keping asam gelugur (asam keping)
- 1/2 cawan beras pulut -di sangai (jika tak nak boleh abaikan)
Mengintegrasikan makanan sehat ke dalam gaya hidup bukan hanya upaya, teman. Ini adalah kontribusi bagi kesehatan jangka panjang tubuhmu. Bayangkan, dengan menjaga gaya makan yang cocok dan tepat, kamu memberikan “energi maksimal” bagi tubuhmu.
Makanan-makanan yang sarat dengan zat gizi, elemen, serat pangan, dan senyawa antioksidan bukan hanya hanya pendamping dalam menjaga sistem pertahanan tubuhmu tetap berdaya.
Mereka juga adalah perisai yang melindungimu dari masalah kesehatan kronis seperti penyakit diabetes, masalah jantung, dan kanker.
Sebuah kelompok yang dapat diandalkan dalam mempertahankan benteng pertahanan tubuhmu!
Namun, manfaat makan sehat tidak berhenti di sini. Ini juga berperan dalam menjaga bobot tubuh tetap ideal, meredakan kolesterol dan tekanan darah, serta menyeimbangkan kadar hormon dalam tubuhmu.
Bagi mereka yang masih muda, makan sehat adalah “supercharger pertumbuhan” dan perkembangan mereka, memberikan dorongan maksimal bagi pertumbuhan fisik dan kognitif.
Bagi mereka yang sudah dewasa, makan sehat adalah kunci untuk menjaga performa terbaikmu sepanjang waktu.
Ketika tubuh mendapatkan asupan nutrisi yang seimbang, tingkat vitalitas dan produktivitasmu meroket, bahkan di tengah hiruk-pikuk rutinitas harian.
Jadi, jangan anggap makanan sehat hanya sebagai tanggung jawab, melainkan sebagai investasi berharga untuk masa depanmu, dengan memberikan perhatian pada apa yang kamu masukkan ke dalam tubuh, kamu sedang menciptakan dasar kuat, untuk kualitas hidup yang lebih baik, dan penuh semangat.
Ada 6 langkah gampang untuk membuat pulut kepal (pulut kelapa):
Cara-cara penyediaan
- Tanak beras pulut bersama air biasa & air kelapa (air kelapa berfungsi memberikan kemanisan pada pulut) jika tak nak letak pun boleh, guna air biasa je semua. Tutup periuk ketika pulut di masak. Setelah air kering, perlahankan api kecil. Masak lagi selama 10-15 minit hingga pulut masak sepenuhnya. Tutup api & biarkan pulut suam
- Gaul kelapa parut dengan gula & garam.
- Basahkan tapak tangan dengan sedikit air. Ambil pulut & kepal hingga agak padat. Kemudian salut dengan kelapa
- Rebus ikan dengan asam gelugur & goreng hingga agak garing
- Sangai beras pulut hingga keperangan
- Hidangkan bersama ikan rebus goreng tadi & tabur dengan beras pulut yg di sangai
Kami yakin bahawa jika anda mengikuti resipi yang kami sajikan ini dengan betul dari segi bahan-bahan hingga langkah-langkahnya, anda akan memperoleh hasil yang sempurna.
Jika laman ini bermanfaat, jangan lupa untuk menyimpan halaman ini dan kongsikan kepada keluarga, rakan-rakan atau saudara-mara anda.