Serimuka Batik (15 Langkah)

Resepi Serimuka batik – Halo penggemar makanan enak, selamat datang di Resepi.app! tempat terbaik yang akan membantu Anda untuk merasakan resep terbaru setiap hari.

Pada hari ini kami akan berbagi resep serimuka batik yang sudah diuji dan sangat mudah untuk dicoba.

Untuk meracik serimuka batik ini , kamu cukup menyiapkan 17 bahan yang disebutkan di bawah ini, kemudian menjalani 15 langkah pembuatan.


Serimuka Batik (15 Langkah)

Bahan-bahan penyediaan

  • (A)
  • 50 g
    (1/4) cawan beras pulut hitam
  • Air secukupnya untuk merebus
  • (B)
  • 200 g (1 cawan)
    beras pulut
  • 180 ml (3/4 cawan)
    santan pekat
  • 180 ml (3/4 cawan)
    air
  • 2 helai
    daun pandan (potong pendek)
  • (C)
  • 15 helai
    daun pandan (+-4g/ helai)
  • 180 ml (3/4 cawan)
    air
  • 50 g (1/3 cawan)
    tepung kastard
  • 1/2
    sdt garam halus
  • 125 g (1/2 cawan)
    gula pasir
  • 1/4
    sdt garam halus
  • 2
    biji telur (gred A/B)
  • 180 ml (3/4 cawan)
    santan pekat


⚡ Sebelum Anda meneruskan ke cara-cara penyediaan “Serimuka Batik (15 Langkah)”, sebaiknya Anda membaca beberapa tips kesihatan ringkas yang menarik berikut ini:

Atau lihat cara penyediaan

Mengintegrasikan makanan sehat ke dalam gaya hidup bukan hanya langkah, teman. Ini adalah investasi bagi kesehatan jangka panjang tubuhmu. Bayangkan, dengan menjaga pola makan yang teratur dan akurat, kamu memberikan “energi maksimal” bagi tubuhmu.

Makanan-makanan yang sarat dengan nutrisi, mineral, serat alami, dan zat antioksidan bukan hanya hanya pendamping dalam menjaga kekebalan tubuhmu tetap tangguh.
Mereka juga adalah perisai yang melindungimu dari masalah kesehatan kronis seperti gangguan diabetes, masalah jantung, dan kanker.
Sebuah kelompok yang dapat diandalkan dalam menjaga sistem pertahanan tubuhmu!

Namun, manfaat makan sehat tidak berhenti di sini. Ini juga berperan dalam menjaga bobot tubuh tetap ideal, meredakan kolesterol dan tekanan darah, serta memulihkan keseimbangan hormon di tubuhmu.
Bagi mereka yang masih muda, makan sehat adalah “penggerak utama perkembangan” dan kemajuan fisik dan mental mereka, memberi dukungan penuh bagi pertumbuhan fisik dan intelejensi.

Bagi orang-orang tua, makan sehat adalah kunci untuk menjaga performa terbaikmu dalam aktivitas harian.

Ketika tubuh mendapatkan nutrisi yang dibutuhkan dengan seimbang, energi dan produktivitasmu melesat, bahkan di tengah hiruk-pikuk rutinitas harian.

Jadi, jangan sekadar memandang makanan sehat sebagai kewajiban, tetapi sebagai peluang besar untuk masa depanmu, dengan memberikan perhatian pada apa yang kamu masukkan ke dalam tubuh, kamu sedang menciptakan dasar kuat, untuk hidup yang lebih berkualitas, dan bersemangat lebih tinggi.

️ Kalau semua bahan telah disiapkan kita lanjut untuk langkah pembuatannya.
Berikut 15 langkah mudah untuk membuat serimuka batik:


Cara-cara penyediaan

  • Rendam beras pulut hitam selama 2-3 jam.

    Serimuka Batik (15 Langkah)

  • Rebus sehingga empuk.

    Serimuka Batik (15 Langkah)Serimuka Batik (15 Langkah)

  • Bilas pulut hitam dengan air paip & toskan air berlebihan. Tujuannya supaya warnanya tidak menyerap kepada pulut setelah digaul.

    Serimuka Batik (15 Langkah)

  • Rendam beras pulut selama 2-3 jam.

    Serimuka Batik (15 Langkah)

  • Masukkan beras pulut, santan, air, garam & daun pandan ke dalam loyang. Kukus selama 30 minit.

    Serimuka Batik (15 Langkah)Serimuka Batik (15 Langkah)

  • Buang daun pandan & gemburkan pulut.

    Serimuka Batik (15 Langkah)

  • Masukkan pulut hitam. Gaul sehingga sekata.

    Serimuka Batik (15 Langkah)Serimuka Batik (15 Langkah)Serimuka Batik (15 Langkah)

  • Sediakan loyang. Alaskan dengan plastik/ kertas pembakar & oleskan sedikit minyak disekelilingnya.

    Serimuka Batik (15 Langkah)

  • Masukkan beras pulut yang telah dicampur. Tekan sehingga padat & rata.

    Serimuka Batik (15 Langkah)Serimuka Batik (15 Langkah)Serimuka Batik (15 Langkah)

  • Bersihkan daun pandan. Kisar dengan air & tapis untuk mendapatkan jusnya.

    Serimuka Batik (15 Langkah)Serimuka Batik (15 Langkah)Serimuka Batik (15 Langkah)

  • Masukkan tepung kastard, gula, garam, telur, jus pandan & santan ke dalam mangkuk. Kacau rata. Jika tidak menggunakan daun pandan yang banyak/ tidak menggemari rasa daun pandan, tambahkan sedikit perisa pandan & pewarna hijau.

    Serimuka Batik (15 Langkah)Serimuka Batik (15 Langkah)Serimuka Batik (15 Langkah)

  • Tapiskan adunan ke dalam periuk.

    Serimuka Batik (15 Langkah)

  • Masak adunan dengan api perlahan selama 60-90 saat sehingga agak pekat. Kacau selalu supaya adunan tidak berketul.

    Serimuka Batik (15 Langkah)Serimuka Batik (15 Langkah)

  • Tuangkan adunan ke atas lapisan pulut. Kukus selama 30 minit. Sambung lagi mengukus selama 10 minit dengan membuka penutup kukusan untuk mengeringkan permukaan kuih.

    Serimuka Batik (15 Langkah)

  • Biarkan kuih sejuk & set sekitar 5-6 jam/ semalaman. Potong kuih dengan pisau besi yang dioles dengan sedikit minyak untuk mendapatkan potongan yang kemas.

    Serimuka Batik (15 Langkah)Serimuka Batik (15 Langkah)

Kami yakin bahawa jika kamu mengikuti resipi yang kami sajikan ini dengan betul dari segi bahan-bahan hingga langkah-langkahnya, anda akan memperoleh hasil yang sempurna.

Jika laman ini bermanfaat, jangan lupa untuk menyimpan halaman ini dan kongsikan kepada keluarga, rakan-rakan atau saudara-mara anda.


Cara Buat Wanpaku Daging Salai Lada Hitam & Acar Jelatah
Cara Buat Wanpaku Daging Salai Lada Hitam & Acar Jelatah

Resepi Wanpaku daging salai lada hitam & acar jelatah - Halo penggemar makanan enak, selamat datang di Resepi.app! situs terbaik Read more

Resepi 1:2:23 – Ikan Terubuk Masin Sarawak Goreng Bersama Bawang &cili
Resepi 1:2:23 – Ikan Terubuk Masin Sarawak Goreng Bersama Bawang &cili

Resepi 1:2:23 - ikan terubuk masin sarawak goreng bersama bawang &cili - Hola penggemar makanan enak, selamat datang di Resepi.app! Read more

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *